Божедарівська громада
Дніпропетровська область, Кам’янський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ЛЕПТОСПІРОЗ ТА ЙОГО ПРОФІЛАКТИКА

Дата: 04.04.2024 09:43
Кількість переглядів: 40

🔥 ЛЕПТОСПІРОЗ ТА ЙОГО ПРОФІЛАКТИКА ( Leptospira) 🔥

Майже вся територія України залишається ензоотичною щодо лептоспірозу. За останні роки простежується тенденція до збільшення рівня захворюваності. Відповідно до статистичних даних МОЗ України, впродовж 2021 року 122 особи в країні мали це інфекційне захворювання, впродовж 2022 року - вже 141 особа, а у 2023 році на лептоспіроз захворіли понад ніж 400 осіб. Протягом минулого року також зафіксовано і летальні випадки інфікування у Дніпропетровській, Львівській, Чернігівській, Харківській областях тощо. Так, в липні 2023 року лептоспіроз виявлено в крові ВРХ Фермерського господарства "Ліон" с. Чумаки, Кам`янського р-у. Встановлювалися карантинні обмеження, проводилися заходи по оздоровленню поголів`я тварин (ВРХ) від лептоспірозу.

🔥 Лептоспіроз – особливо небезпечна інфекція з важким протіканням, що уражає судини, печінку, нирки та інші внутрішні органи. Це найпоширеніший зооантропоноз у світі, зустрічається на всіх континентах. Збудник лептоспірозу може уражати як людей, так і тварин (велика та дрібна рогата худоба, собаки, коти, хутрові звірі та гризуни). Висока інфікованість лептоспірозом спостерігається серед хатніх гризунів - щурів, мишей. У тварин захворювання може протікати явно, з вираженою симптоматикою, а також безсимптомно, але при цьому тварина може бути джерелом інфекції для інших тварин та людей. У тварин може спостерігатись довготривале носійство, при цьому лептоспіри у великій кількості виділяються із сечею в зовнішнє середовище, де зберігаються тривалий час.

У довкіллі він добре зберігається у вологих місцях, воді відкритих водоймищ, колодязів, вологих продуктах харчування тощо.

Як відбувається інфікування людини? Зазвичай люди заражаються лептоспірозом при купанні, рибальстві, особливо літньому, споживанні зараженої лептоспірами води, харчових продуктів, особливо тих, що зберігаються в погребах, під час догляду за хворими тваринами. Вхідними воротами в організмі людини для лептоспір є ушкоджена шкіра (подряпини, тріщини) та слизові.
За даними епідеміологічних розслідувань, у 2023 році зараження лептоспірозом відбувалося:
- при контакті пошкоджених ділянок шкіри з інфікованими об’єктами, поверхнями  
-57% випадків;

- у воді (купання у водоймах, рибальство) - 38% випадків;
- при споживанні інфікованих продуктів харчування - 5% випадків.

🔥Лептоспіри стійкі до впливу низьких температур (добре зберігаються в замороженому стані), довго живуть у воді, проте дуже чутливі до висушування, сонячних променів, високої температури, кислот і препаратів хлору. Інкубаційний період становить у середньому 6-14 днів.


🔥Які прояви хвороби? З моменту зараження до початку недуги проходить від 2-3 до 20-30 днів. Хвороба починається раптово (пацієнт точно може вказати часи свого захворювання): у здорової на вигляд людини з’являється гарячка з підвищенням температури тіла до 38-40 градусів, турбують сильний головний біль, а також біль м’язів усього тіла, особливо характерні болі в литкових м’язах та попереку. Інколи захворювання може починатися як ГРЗ. Пізніше може з’являтись жовтяниця, потемніння сечі, зниження кількості сечі аж до повної відсутності. На 8-10 день з початку захворювання хворий може померти від гострої нирково-печінкової недостатності та падіння кров’яного тиску внаслідок кровотеч. Якщо вчасно не звернутися за фаховою допомогою – виникають тяжкі ускладнення, які можуть привести до летальних випадків.

Тільки вчасно розпочате лікування може зберегти життя. Хвора людина не є джерелом інфекції!

1. Щоб попередити це захворювання, слід дотримуватись таких правил:
2. Не вживайте для пиття некип’ячену воду з відкритих водоймищ, неперевірених джерел.
3. Слід уникати купання у водоймищах із стоячою водою або які використовують для водопою сільськогосподарських тварин.

4. Захищайте джерела питної води та продукти харчування від доступу гризунів.
5. Проводьте регулярне знищення гризунів у житлових приміщеннях та місцях тримання худоби.

6. Дотримуйтесь правил особистої гігієни при догляді за худобою – доцільно працювати в рукавичках, регулярно мийте руки, не їжте і не палить під час роботи.
7. Працюючи на присадибній ділянці, остерігайтесь поранень – користуйтесь відповідним одягом та взуттям, захисними рукавичками.
Упорядковуйте території населених пунктів та власних садиб, не допускайте влаштування несанкціонованих звалищ побутових відходів – місць виплоду гризунів.

Для профілактики лептоспірозу необхідно вакцинувати свійських тварин.
🔥Спеціалісти Кам’янського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області закликають: при найменшій підозрі на лептоспіроз слід негайно звернутися до лікаря, оскільки у хворого кожен втрачений день збільшує ризик розвитку ускладнень!

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь