Божедарівська громада
Дніпропетровська область, Кам’янський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Випадок захворювання на ботулізм в м. Кам’янське

Дата: 25.10.2023 09:08
Кількість переглядів: 66

Фото без опису

  Кам’янське районне управління Держпродспоживслужба повідомляє, що 21.10.2023 року мешканка міста Кам’янське звернулася до швидкої за медичною допомогою. В результаті госпіталізації до медичного закладу КНП КМР «МЛШМД» з симптомами: слабкість, запаморочення, сухість в роті, порушення ковтання, мовлення та різке зниження зору, захворілій  було поставлено позитивний діагноз «Ботулізм» з тяжким перебігом хвороби. В ході санітарно-епідеміологічного розслідування встановлено, що зараження відбулося в результаті вживання риби «тарань сушеної» власного виробництва в домашніх умовах. Станом на 21.10.2023 хвора проходить лікування шляхом введення протиботулінічної сироватки.

Ботулізм — це важке харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, що містять ботулотоксин; який виробляються бактеріями Clostridium botulinum-мікроорганізмами, які сприяють виникненню хвороби, не змінює стан продуктів, його не можна визначити за кольором або смаком.

Смертельна доза токсину для людини складає усього лише 0,3 мкг.
Зараження людини ботулізмом відбувається при вживанні продуктів рослинного, тваринного походження, а в даному випадку рибної продукції, виготовленої в домашніх умовах.

Не існує способу домашнього приготування риби, який взмозі зробити її безпечною! Ні варіння, ні смаження, ні запікання і, вже точно, сушіння не зроблять таку рибу безпечною для вживання.

У випадку появи вищезазначених симптомів захворювання слід негайно звернутися до лікаря!

При зволіканні медичної допомоги лікування ботулізму може бути складне, навіть смертельне,  а після одужання можуть бути наслідки та ускладнення для вашого здоров’я.

Для уникнення захворювання на ботулізм та інших кишкових інфекцій не купуйте продукцію на стихійних ринках невідомого походження, домашнього виготовлення, навіть якщо цю продукцію пропонують знайомі вам люди, а також ту що не має відповідного маркування з зазначенням виробника, термінів реалізації/виготовлення та тієї, що реалізується з порушенням температурного режиму. При придбанні риби на агропродовольчих ринках обов’язково запитуйте наявність ветеринарно-санітарної експертизи. При придбанні рибної консерви в торговій мережі звертайте увагу на відсутність бомбажу (задухи) банки.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь