Божедарівська громада
Дніпропетровська область, Кам’янський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

10 ЖОВТНЯ — ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ПСИХІЧНОГО ЗДОРОВ’Я

Дата: 10.10.2023 08:00
Кількість переглядів: 205

Фото без опису

Сьогодні Всесвітній день психічного здоров’я, темою якого цьогоріч є молодь і психічне здоров’я в мінливому світі.

     У підлітковому віці та в перші роки дорослого життя відбувається багато змін, таких як перехід до іншої школи, розставання з рідною домівкою, вступ до вишу чи вихід на роботу. Для багатьох це дуже цікавий час. Але це також пора хвилювань і стресів. У деяких випадках такі переживання, не розпізнані та залишені без уваги, можуть призводити до розвитку психічних захворювань. Незважаючи на безліч переваг онлайн-технологій, вони можуть створювати додаткове навантаження для психічного здоров’я, адже дедалі більше людей користується віртуальними мережами в будь-який час дня і ночі. До того ж багато підлітків живе в умовах гуманітарних надзвичайних ситуацій — конфліктів, стихійних лих та епідемій. Молоді люди, що живуть у таких умовах, особливо схильні до психічних розладів і хвороб.

Половина всіх психічних недуг починається у віці близько 14 років

     Половина всіх психічних недуг починається у віці близько 14 років, але часто-густо ці захворювання не виявляють і не лікують. Депресія є третьою найпоширенішою причиною тягаря хвороб серед підлітків. Самогубство є другою з-поміж головних причин смерті серед людей у віці 15–29 років. Уживання алкоголю і заборонених наркотичних препаратів серед підлітків є великою проблемою в багатьох країнах і може призводити до ризикованої поведінки, такої як небезпечний секс або небезпечне кермування. Розлади харчової поведінки також є причиною для занепокоєння.

Важливість формування психічної витривалості

     Дедалі більше фахівців визнає: необхідно допомагати молоді формувати психічну витривалість змалку, аби вона вміла долати сучасні життєві труднощі. Зростає кількість фактичних доказів того, що зміцнення і захист здоров’я підлітків не лише сприятливе як таке у близькій та віддаленій перспективі, а й корисне для економіки і соціуму, оскільки здорові молоді люди можуть зробити більший внесок у трудові ресурси, свої сім’ї та громади і суспільство загалом.

Профілактика починається з кращого розуміння

     Багато можна зробити для раннього формування психічної витривалості з метою запобігання психічним розладам і захворюванням серед підлітків і молоді, а також для контролю цих недуг і відновлення здоров’я. Профілактика починається зі знання і розуміння перших ознак і симптомів психічних захворювань. Батьки і вчителі можуть сприяти формуванню у дітей та підлітків життєвих навичок, необхідних для подолання повсякденних труднощів удома і в школі. У школах і на інших рівнях спільнот можна забезпечити психосоціальну підтримку. Також доцільно організовувати, поліпшувати або розширювати спеціальну підготовку працівників охорони здоров’я щодо виявлення і ведення психічних розладів.

     Велике значення мають інвестиції уряду і залучення соціального, медичного і освітнього секторів до реалізації всеосяжних, комплексних, базованих на фактичних даних програм з охорони психічного здоров’я молоді. Ці інвестиції мають бути прив’язані до програм із підвищення обізнаності підлітків і молодих людей щодо способів підтримки психічного здоров’я і з інформування підлітків, батьків та вчителів про те, яку підтримку вони можуть надавати своїм друзям, дітям і учням. Цьому питанню і присвячено Всесвітній день психічного здоров’я

https://www.howareu.com/


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь