Божедарівська громада
Дніпропетровська область, Кам’янський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Профілактика ботулізму, та ризики вживання риби придбаної в місцях стихійної торгівлі

Дата: 15.06.2023 11:46
Кількість переглядів: 187

Фото без опису

     Кам’янське районне управління Держпродспоживслужба повідомляє, що в наслідок руйнації російськими агресорами дамби Каховської ГЕС зафіксовано великий обсяг мору річкової риби у Херсонській, Миколаївській та в Дніпропетровській області.

       Тисячі тон риби опинилися на поверхні обмілілих водойм, з подальшим спаданням рівня води в р. Дніпро найближчими днями ситуація може поширитися на інші прилеглі території. Велика кількість загиблої риби та її доступність місцевим жителям дає змогу використовувати рибу для власних цілей та реалізації її на стихійних ринках тощо, що може призвести до спалаху та росповсюдження інфекційних захворювань, одне із небезпечних гострих інфекційних харчових захворювань після вживання такої риби є БОТУЛІЗМ! 

       Ботулізм – це дуже небезпечна хвороба, а інколи навіть смертельна, токсичне харчове отруєння токсинами бактерій ботулізму, яке виникає при вживанні продуктів, в яких накопичилися ботулотоксини.
Їхня смертельна доза для людини складає усього лише 0,3 мкг.        Зараження людини ботулізмом відбувається при вживанні продуктів рослинного, тваринного походження, а в даному випадку рибної продукції виготовленої з загиблої риби та тої що зібрана під час її загибелі. 

       Не існує способу приготування риби, який взмозі зробити її безпечною! Ані варіння, ні смаження, ні запікання і, вже точно, в’ялення чи копчення не зроблять таку рибу безпечною для вживання. Потенційно небезпечними є усі консервовані та щільно закупорені рибні продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином.

       Токсин добре переносить заморожування, тому вироби з риби, особливо у вакуумній упаковці, теж становлять загрозу щодо ботулізму. Навіть консерви у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими та небезпечними: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, бо мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти. Потрапляючи до травного тракту ботулотоксин не руйнується ферментами, а всмоктується у кров і розноситься по організму, "осідаючи" у різних відділах нервової системи. Результат - парези і паралічі м'язів гортані, глотки та дихальних м'язів. Порушення дихання та ковтання призводить до аспіраційної (через потрапляння вмісту шлунку до легень) пневмонії. Може розвинутися сепсис (зараження крові). 
 

Фото без опису

 

      Симптоматика: порушення зору - одна із найперших ознак ботулізму (хворого турбує "сітка" перед очима, двоїння предметів, важкість читання, що пов'язано з паралічем очних м'язів). Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу. Неврологічна симптоматика триває кілька днів і супроводжується загальнотоксичним синдромом – хворі скаржаться на сильний головний біль, запаморочення, безсоння, загальну слабкість, підвищення температури тіла. У важких випадках, при ураженні дихальних м'язів, пацієнтів турбує відчуття нестачі повітря, тяжкість у грудній клітці, дихання стає поверхневим. Розвивається дихальна недостатність, що є причиною смерті при ботулізм.

 У випадку появи симптомів захворювання слід негайно звернутися до лікаря.

При зволіканні медичної допомоги лікування ботулізму може бути складне, навіть смертельне,  а після одужання можуть бути наслідками для вашого здоров’я.

      Для уникнення захворювання на ботулізм та інших кишкових інфекцій не купуйте продукцію на стихійних ринках, не відомого походження, домашнього виготовлення навіть якщо цю продукцію пропонують знайомі вам люди, а також ту що не має відповідного маркування з зазначенням виробника, термінів реалізації/виготовлення та тої, що реалізується з порушенням температурного режиму. При придбанні риби на агропродовольчих ринках обов’язково запитуйте наявність ветеринарно-санітарної експертизи. При придбанні рибної консерви в торговій мережі звертайте увагу на відсутність бомбажу (задухи) банки.

                  Захворювання краще профілактувати ніж лікувати.
   
                                                           
  

                                                                                 Цивільний захист СТГ
 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь