Божедарівська громада
Дніпропетровська область, Кам’янський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Харчові отруєння та домедична допомога при них

Дата: 29.05.2023 08:35
Кількість переглядів: 122

Фото без опису

     Причиною інфекційного харчового отруєння може стати їжа, заражена патогенними бактеріями (вживання прострочених продуктів; недотримання правил гігієни під час вживання їжі тощо).

     Характерні симптоми отруєння: нудота, блювання, загальне нездужання та слабкість, лихоманка, підвищена температура тіла, діарея. Зазвичай, перші ознаки харчового отруєння з’являються через 2 години після вживання несвіжого продукту.

Ознаки харчового отруєння:

  • спазми та болі в животі;
  • підвищене газоутворення;
  • нудота та блювання;
  • втрата апетиту;
  • діарея;
  • наявність крові та слизу в калі;
  • слабкість.

     Основні принципи першої допомоги за будь-яких видів отруєнь полягають у тому, щоб позбутися харчового отруєння, потрібно промити шлунок: варто випити 1-2 літри кип'яченої води (теплої), додавши до неї соди (1 ст.л. на 1 л води). Повторити процедуру потрібно 2-3 рази, доки у блювоті не з'являться чисті промивні води. Також рекомендується прийняти ентеросорбенти. Цей вид препаратів слід прийняти після промивання шлунка, що зменшить концентрацію токсинів у кишківнику. Найбільш небезпечним симптомом харчового отруєння є зневоднення – результат блювання та проносу.

Симптоми зневоднення:

  •  знижений артеріальний тиск;
  • блідість шкіри;
  • сухість в роті;
  • прискорений пульс та дихання.

       Перша допомога при отруєнні: для боротьби зі зневодненням хворому потрібно кожні 10 хвилин пити трохи води. Можна використовувати зелений або чорний чай (неміцний) та негазовану мінеральну воду.

Профілактика харчових отруєнь:

  •  обов’язково мийте руки перед приготуванням чи прийомом їжі;
  •  ретельно мийте обробні дошки, ножі та посуд, перш ніж починати використовувати їх для приготування страв;
  •  використовуйте тільки свіжі продукти;
  •  дотримуйтесь технології приготування страв;
  •  не купуйте продукти з пошкодженою упаковкою чи прострочені продукти;
  •  не кладіть сире та приготоване м’ясо на одну тарілку;
  •  зберігайте продукти при температурі не вище +5̊С (холодні готові страви – не більше 2 діб; розігріту їжу – не більше 2 годин);
  •  у теплу пору року відмовтесь від вживання салатів, заправлених сметаною чи майонезом; кондитерських виробів з заварним кремом.

     Якщо всі ці засоби і заходи не покращать стан – звертайтеся до лікаря

 

В.о. завідувача Навчально-консультаційного

                       Пункту у м. Кам’янському                                                    Юлія ЗАРИЦЬКА


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь