Божедарівська громада
Дніпропетровська область, Кам’янський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Харчові отруєння та домедична допомога при них

Дата: 29.05.2023 08:35
Кількість переглядів: 248

Фото без опису

     Причиною інфекційного харчового отруєння може стати їжа, заражена патогенними бактеріями (вживання прострочених продуктів; недотримання правил гігієни під час вживання їжі тощо).

     Характерні симптоми отруєння: нудота, блювання, загальне нездужання та слабкість, лихоманка, підвищена температура тіла, діарея. Зазвичай, перші ознаки харчового отруєння з’являються через 2 години після вживання несвіжого продукту.

Ознаки харчового отруєння:

  • спазми та болі в животі;
  • підвищене газоутворення;
  • нудота та блювання;
  • втрата апетиту;
  • діарея;
  • наявність крові та слизу в калі;
  • слабкість.

     Основні принципи першої допомоги за будь-яких видів отруєнь полягають у тому, щоб позбутися харчового отруєння, потрібно промити шлунок: варто випити 1-2 літри кип'яченої води (теплої), додавши до неї соди (1 ст.л. на 1 л води). Повторити процедуру потрібно 2-3 рази, доки у блювоті не з'являться чисті промивні води. Також рекомендується прийняти ентеросорбенти. Цей вид препаратів слід прийняти після промивання шлунка, що зменшить концентрацію токсинів у кишківнику. Найбільш небезпечним симптомом харчового отруєння є зневоднення – результат блювання та проносу.

Симптоми зневоднення:

  •  знижений артеріальний тиск;
  • блідість шкіри;
  • сухість в роті;
  • прискорений пульс та дихання.

       Перша допомога при отруєнні: для боротьби зі зневодненням хворому потрібно кожні 10 хвилин пити трохи води. Можна використовувати зелений або чорний чай (неміцний) та негазовану мінеральну воду.

Профілактика харчових отруєнь:

  •  обов’язково мийте руки перед приготуванням чи прийомом їжі;
  •  ретельно мийте обробні дошки, ножі та посуд, перш ніж починати використовувати їх для приготування страв;
  •  використовуйте тільки свіжі продукти;
  •  дотримуйтесь технології приготування страв;
  •  не купуйте продукти з пошкодженою упаковкою чи прострочені продукти;
  •  не кладіть сире та приготоване м’ясо на одну тарілку;
  •  зберігайте продукти при температурі не вище +5̊С (холодні готові страви – не більше 2 діб; розігріту їжу – не більше 2 годин);
  •  у теплу пору року відмовтесь від вживання салатів, заправлених сметаною чи майонезом; кондитерських виробів з заварним кремом.

     Якщо всі ці засоби і заходи не покращать стан – звертайтеся до лікаря

 

В.о. завідувача Навчально-консультаційного

                       Пункту у м. Кам’янському                                                    Юлія ЗАРИЦЬКА


« повернутися

Код для вставки на сайт

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь