Харчові отруєння та домедична допомога при них
Причиною інфекційного харчового отруєння може стати їжа, заражена патогенними бактеріями (вживання прострочених продуктів; недотримання правил гігієни під час вживання їжі тощо).
Характерні симптоми отруєння: нудота, блювання, загальне нездужання та слабкість, лихоманка, підвищена температура тіла, діарея. Зазвичай, перші ознаки харчового отруєння з’являються через 2 години після вживання несвіжого продукту.
Ознаки харчового отруєння:
- спазми та болі в животі;
- підвищене газоутворення;
- нудота та блювання;
- втрата апетиту;
- діарея;
- наявність крові та слизу в калі;
- слабкість.
Основні принципи першої допомоги за будь-яких видів отруєнь полягають у тому, щоб позбутися харчового отруєння, потрібно промити шлунок: варто випити 1-2 літри кип'яченої води (теплої), додавши до неї соди (1 ст.л. на 1 л води). Повторити процедуру потрібно 2-3 рази, доки у блювоті не з'являться чисті промивні води. Також рекомендується прийняти ентеросорбенти. Цей вид препаратів слід прийняти після промивання шлунка, що зменшить концентрацію токсинів у кишківнику. Найбільш небезпечним симптомом харчового отруєння є зневоднення – результат блювання та проносу.
Симптоми зневоднення:
- знижений артеріальний тиск;
- блідість шкіри;
- сухість в роті;
- прискорений пульс та дихання.
Перша допомога при отруєнні: для боротьби зі зневодненням хворому потрібно кожні 10 хвилин пити трохи води. Можна використовувати зелений або чорний чай (неміцний) та негазовану мінеральну воду.
Профілактика харчових отруєнь:
- обов’язково мийте руки перед приготуванням чи прийомом їжі;
- ретельно мийте обробні дошки, ножі та посуд, перш ніж починати використовувати їх для приготування страв;
- використовуйте тільки свіжі продукти;
- дотримуйтесь технології приготування страв;
- не купуйте продукти з пошкодженою упаковкою чи прострочені продукти;
- не кладіть сире та приготоване м’ясо на одну тарілку;
- зберігайте продукти при температурі не вище +5̊С (холодні готові страви – не більше 2 діб; розігріту їжу – не більше 2 годин);
- у теплу пору року відмовтесь від вживання салатів, заправлених сметаною чи майонезом; кондитерських виробів з заварним кремом.
Якщо всі ці засоби і заходи не покращать стан – звертайтеся до лікаря
В.о. завідувача Навчально-консультаційного
Пункту у м. Кам’янському Юлія ЗАРИЦЬКА