Божедарівська громада
Дніпропетровська область, Кам’янський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Кам’янське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби інформує щодо використання води питної з альтернативних джерел водопостачання.

Дата: 09.02.2023 13:58
Кількість переглядів: 284

      У зв’язку з наслідками воєнної агресії, руйнуванням інфраструктур, забрудненням навколишнього середовища виникає проблема забезпечення населення доброякісною питною водою.

     Кам’янське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області повідомляє, що практично в усіх приватних домоволодіннях та на дачних ділянках, де відсутні водопровідні споруди, єдиним джерелом питної води є альтернативні джерела - шахтні колодязі, прибудинкові свердловини, каптажі тощо.

      Питна вода,яка використовується для споживання людиною, повинна бути безпечною в епідемічному відношенні, мати сприятливі органолептичні властивості та нешкідливий хімічний склад. Вживання небезпечної в епідемічному відношенні питної води з альтернативного джерела водопостачання може привести до виникнення інфекційних захворювань (холери, черевного тифу, вірусного гепатиту «А», дизентерії, лептоспірозу, ротавірусної інфекції тощо.). Вживання води із хімічним забрудненням може привести до водно-нітратної метгемоглобінемії, флюорозу або карієсу.

     На якість питної води від таких джерел впливає ряд факторів, в тому числі несвоєчасність проведення санітарно-оздоровчих заходів, таких, як чистка зрубу колодязів , профілактична відкачка та дезінфекція. Як правило, будуються альтернативні джерела водопостачання господарями «на свій розсуд», будівельні та санітарно-гігієнічні норми до їх розміщення та вимоги щодо правильного користування не дотримуються. При відсутності достатнього водозахисного шару ґрунту, зменшення необхідної відстані від джерела водопостачання до вигрібних, компостних ям, септиків, внесення органічних та мінеральних добрив неподалік від джерел питної води, при порушенні умов складування та зберігання навозу від домашніх тварин, можливе забруднення водоносного горизонту різними шкідливими сполуками.

      Особливої уваги серед шкідливих для організму людини хімічних сполук заслуговують нітрати. Нітрати - це токсичні сполуки, при певних умовах можуть викликати гострі отруєння - водно-нітратної метгемоглобінемії. Нітрати особливо небезпечні для дітей. Мами повинні знати, що для приготування їжі немовлятам необхідно використовувати питну воду тільки гарантованої якості!

       Саме тому, Кам’янське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області рекомендує власникам альтернативних джерел водопостачання здійснювати періодичний контроль безпечності та якості питної води в акредитованих лабораторіях.

      Здоров’я дітей та населення в цілому залежить від того, як ми з вами будемо ставитись до навколишнього середовища та яку питну воду будемо вживати. Рекомендуємо взяти до уваги наші поради. Ці прості і водночас ефективні заходи допоможуть зберегти Ваше здоров'я і здоров'я Ваших дітей.

Фото без опису
 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь