Божедарівська громада
Дніпропетровська область, Кам’янський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Спалювання сухого листя та трави заборонене

Дата: 15.12.2022 09:21
Кількість переглядів: 167

Фото без опису

     Щороку восени та на весні починається сезон паління листя, сухої трави та інших рослинних решток. Коли спалюється сухостій, то гине вся мікрофлора, що зазвичай бере участь у важливих біологічних процесах. Земляний родючий покрив, на якому спалюють траву, відновлюється лише через 5-6 років. Окрім того, в середовище викидаються речовини, що виділяються в процесі горіння та є шкідливими для органів дихання. Як бачимо на практиці дані діяння призводять до великої біди та завдають великої шкоди довкіллю, здоров’ю людей. Спалювати листя категорично забороняється.

    Листя, подрібнені гілки деревини рослин і трав'янисті рештки квітково-декоративних рослин та скошених газонних трав необхідно вивозити на спеціальні полігони або на відведені майданчики на підприємствах зеленого господарства для приготування компостів, садових земель та інших органічних добрив.

    Дуже часто спалювання сухих рослинних залишків призводить до великомасштабних пожеж. Швидкість вогню надзвичайно висока, тому локалізувати такі пожежі на відкритих територіях дуже важко.

     При спалюванні трави на присадибних ділянках або стерні на фермерських полях виникає загроза перекидання вогню на природні ділянки. Саме із спалювання стерні та соломи на полях починається більшість степових і лісових пожеж. Дуже часто спалення сухої трави переростає у великомаcштабні пожежі. Швидкість поширення вогню при вітряній погоді надзвичайно висока, а тому локалізувати її на відкритих територіях дуже важко. Особливо небезпечним є спалювання сухої трави на полях, через які проходять високовольтні лінії електропередач, поблизу лісових масивів. У населених пунктах таке «господарювання» теж ні до чого доброго не призводить: спалення сухої трави, листя чи бадилля на присадибних ділянках переростає у неконтрольоване горіння, часто загрожує знищенням будівель і споруд житлового сектору.

      Протягом пожежонебезпечного періоду забороняється заборонено також випалювати траву та інші рослинні рештки на землях лісового фонду, а також на інших земельних ділянках, що безпосередньо примикають до лісу (у тому числі проводити сільськогосподарські пали) Правила пожежної безпеки в лісах України, затверджені  наказом Державного комітету лісового господарства України від 27.12.2004 № 278.

    Нагадуємо: у період воєнного стану паління сухих решток можуть кваліфікувати як диверсію та покарати позбавленням волі строком до п'ятнадцяти років. Про це інформують у Нацполіції.

     Вогонь та дим шкодить навколишньому середовищу, знищує усе живе, вбиває родючість ґрунтів перед посівною, забруднює повітря, а в час воєнного стану — відвертає увагу аварійно-рятувальної служби.

 

Штраф за випалювання опалого листя й залишків рослинності — від 3060 до 6120 гривень, а якщо виникла лісова пожежа — від 4590 до 15 300 гривень.

 

Майстер виробничого навчання

Навчально-консультаційного пункту

у м. Кам’янському                                                           Юлія ЗАРИЦЬКА


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь