Божедарівська громада
Дніпропетровська область, Кам’янський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Хлор та аміак – НХР та дії щодо зменшення їх впливу на населення.

Дата: 27.09.2022 08:55
Кількість переглядів: 331

   Фото без опису

      Аварії (катастрофи) на підприємствах, транспорті та продуктопроводах можуть супроводжуватися викидом (виливом) в атмосферу і на прилеглу територію небезпечних хімічних речовин (НХР), таких як хлор, аміак, синильна кислота, фосген, сірчаний ангідрид та інші. Це являє серйозну небезпеку для населення, заражене повітря уражає органи дихання, а також очі, шкіру та інші органи.

    Фактори небезпеки викиду (розливу) хімічно небезпечних речовин: забруднення навколишнього середовища, небезпека для всього живого, що опинилося на забрудненій місцевості (загибель людей, тварин, знищення посівів та ін.), крім того, внаслідок можливого хімічного вибуху виникнення сильних руйнувань на значній території.

Як діяти у разі раптового виникнення хімічної небезпеки:
- уникайте паніки;
- надягніть засоби індивідуального захисту (ЗІЗ) органів дихання та найпростіші засоби захисту шкіри; 
- якщо є змога, негайно залиште зону хімічного забруднення;. 
- якщо ЗІЗ немає і вийти з району аварії неможливо, залишайтесь у приміщенні,  негайно та надійно герметизуйте його, зменшіть можливість проникнення НХР у приміщення;  
- щильно зачиніть вікна та двері, димоходи,  щілини в рамах вікон та дверей заклейте; 
- за підозри на ураження НХР уникайте будь-яких фізичних навантажень, пийте велику кількість рідини (чай, молоко, сік, воду) і зверніться до медичного закладу.     

Фото без опису
 

     Хлор – зеленувато-жовтий газ з характерним різким задушливим запахом. Мало розчинний у воді. Важчий за повітря. Може проникати в нижні поверхи та підвальні приміщення будівлі. Зберігається та перевозиться у зрідженому стані. Вибухонебезпечний в суміші з воднем. Не горючий. Ємкості можуть вибухати при нагріванні.

Підтримує горіння органічних речовин.
Ознаки поразки – різка біль у грудях, сухий кашель, блювання, порушення координації руху, задишка, різь в очах, сльозотеча. Можливий смертельний результат при вдиханні високих концентрацій.
 При незначних концентраціях спостерігається почервоніння коньюктиви м'якого піднебіння і глотки, бронхіт, легка задишка, захриплість, відчуття тиску у грудях. 

Ознаки поразки – різка біль у грудях, сухий кашель, блювання, порушення координації руху, задишка, різь в очах, сльозотеча. Можливий смертельний результат при вдиханні високих концентрацій.
 При незначних концентраціях спостерігається почервоніння коньюктиви м'якого піднебіння і глотки, бронхіт, легка задишка, захриплість, відчуття тиску у грудях. 

Гранично допустима концентрація (ГДК) в повітрі-1 мг/м3
Перша допомога – надіти протигаз і вивести на свіже повітря. Інгаляція киснем. При подразненні дихальних шляхів вдихання нашатирного спирту. чайної соди. Промивання очей, носа і рота 2%-вим розчином питної соди. Тепле молоко. 

Захист – промисловий протигаз з коробкою В. Коробка жовта .
Ватно-марлева пов'язка, змочена 2% розчином питної соди. 
Виявлення за допомогою універсального газового аналізатора УГ-2.

Фото без опису

Аміак – безбарвний газ з різким запахом. Добре розчинний у воді. Перевозиться та зберігається у зрідженому стані. Горить при наявності постійного джерела вогню. Пари утворюють з повітрям вибухонебезпечні суміші. Ємності з аміаком можуть вибухати при нагріванні.
Ознаки поразки:
При малих концентраціях спостерігаються незначні подразнення очей і верхніх дихальних шляхів. 
При попаданні в хмару з високими концентраціями вже через кілька хвилин настає різке подразнення слизової оболонки очей, напади кашлю, відчуття задухи, занепокоєння, запаморочення, біль у шлунку, блювання. Смерть може настати від серцевої слабкості або зупинки дихання. 
Гранично допустима концентрація (ГДК) – 20 мг/м3 .
Перша допомога – свіже повітря, вдихання теплих водяних парів, тепле молоко з содою. При задусі – кисень, при спазмі голосової щілини – тепло на область шиї, теплі водяні інгаляції. При попаданні в очі – негайне промивання водою. При ураженні шкіри – обмивання чистою водою, накладення примочки з 5%-водного розчину оцтової або лимонної кислоти.
Захист – промисловий протигаз з коробкою КД Коробка сіра . 
Ватно-марлева пов'язка, змочена 5% розчином лимонної кислоти, або оцту.


 
                                                                                                    Цивільний захист

МВН Навчально – консультаційного   пункту у м. Кам’янському Зарицька Ю.В.
 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь