Божедарівська громада
Дніпропетровська область, Кам’янський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Будьте обережні при зануренні в крижану воду на Водохреща, не допускайте переохолодження організму!

Дата: 11.01.2022 08:27
Кількість переглядів: 468

Шановні громадяни! Будьте обережні при зануренні в крижану воду на Водохреща, не допускайте переохолодження організму!

Фото без опису

   У зв’язку зі святкуванням Водохреща Господня, 19 січня, управління цивільного захисту облдержадміністрації звертається з застереженням бути вкрай обережними, перебуваючи поблизу водних об’єктів під час святкування:

Не виходьте без потреби на лід – якщо льодовий покрив і утвориться, то вірогідність що він буде достатньо міцний вкрай мала;

Не залишайте без нагляду дітей поблизу річки чи ставка;

Не вживайте алкогольні напої перед зануренням.

Дотримуйтесь елементарних правил безпеки поводження на воді, тривале перебування у річці призводить до переохолодження організму, в людини може виникнути судома, припиняється дихання, можлива втрата свідомості.

 Обов’язково візьміть з собою теплий одяг, щоб мати змогу після купання обтертися насухо і переодягтись.

Нехай Ваш відпочинок буде радісним, приємним, а головне – безпечним!

Управління цивільного захисту облдержадміністрації

Купання на Водохреще: правила безпеки!

 

 

 

      Ще з давніх-давен вважається, що саме на Водохреще вода набуває цілющих властивостей і купання в ній зцілює людину від тілесних і духовних хвороб.

За давньою традицією багато людей цього дня йдуть на водойми і річки, щоб освятити воду та скупатись в ополонці.

Для тих, хто планує купатись у водоймах на Водохреще, рекомендуємо дотримуватись правил безпеки:

Занурюватись (купатися) слід у спеціально обладнаних місцях, які мають спуск з поручнями та де чергують рятувальники і медичні працівники. Краще, якщо у місці проведення обряду розгорнуто намет для перевдягання і обігріву громадян, що вийшли з води та де можна організувати роздачу гарячих напоїв.

Ні в якому разі не пірнайте у воду – заходьте в ополонку повільно і обережно. Уникайте великого скупчення людей у купелі. Не виходьте на лід без потреби i не залишайте без нагляду дітей. Переконайтеся, що лід на який ви виходите достатньо міцний.

Безпосередньо в ополонці людині рекомендовано перебувати всього кілька секунд (зазвичай від трьох до десяти), потім необхідно перевдягнутися в сухий одяг і переміститися в тепле приміщення, намет або автомобіль, де відразу випити гарячого чаю з медом.

Не рекомендується вживати алкогольні напої, думка про те, що спиртне зігріває тіло – помилкова. У стані алкогольного сп’яніння збільшується ймовірність стати жертвою власної необачності.

Перед тим, як прийняти рішення зануритися в крижану воду, обов’язково треба проконсультуватися з лікарем про стан власного здоров’я. І якщо він виявить протипоказання, то краще утриматися від традиційних купань, особливо людям із захворюваннями легень і серцево-судинної системи.

Пам’ятайте, що перебування в крижаній воді у незагартованих людей може призвести до загального переохолодження організму. За деякий період до купання необхідно підготувати організм до холоду, обтираючись рушником, змоченим у холодній воді, приймаючи контрастний душ, а також короткочасним перебуванням на відкритому повітрі у легкому одязі.

При появі перших ознак переохолодження: озноб, тремтіння, посиніння шкіряного покрову, губ, біль у пальцях рук і ніг – людині необхідно надати долікарську допомогу.

Якщо переохолодження легкого ступеню, постраждалого достатньо тепло одягнути, напоїти гарячим чаєм та змусити виконувати інтенсивні фізичні вправи.

У разі середнього і важкого переохолодження розтерти вовняною тканиною, зробити масаж усього тіла, після цього тепло одягти та укласти в ліжко. Зігрівання повинно бути поступовим, щоб не було різкого перепаду температур.

Дотримуючись цих простих, але вкрай необхідних порад свято Водохреще буде для Вас веселим та безпечним.

 

 

                    Фото без опису

 

                           Управління цивільного захисту облдержадміністрації

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь