Божедарівська громада
Дніпропетровська область, Кам’янський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Сьогодні Україна та світ відзначають Міжнародний день волонтера

Дата: 06.12.2021 08:30
Кількість переглядів: 421

 

Сьогодні Україна та світ відзначають Міжнародний день волонтера

 

 

     Офіційна назва цього  дня - Міжнародний день добровольців в ім'я економічного і соціального розвитку. Проголошений він рішенням 40-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН 17 грудня 1985 року на знак визнання важливої ролі добровольчих та інших організацій у соціальному й економічному розвитку суспільства.

Волонтер – у перекладі з англійської мови означає добровільний помічник. Це люди, які цілком безоплатно працюють будь-де, де потрібна їхня допомога: у дитячих будинках, притулках, школах-інтернатах і будинках для людей похилого віку тощо Волонтерство закладено в генетичному коді українців. Багата традиціями культура нашого народу завжди давала настанови щодо способу життя в українському суспільстві, звичаї ставали законами, якими люди керувались щодня. Одним з них було побратимство — духовне споріднення та взаємодопомога, що забезпечувало допомогу у скрутну годину

     Українцям здавна були притаманні традиції взаємодопомоги, але роком народження українського волонтерства по праву можна вважати 2014-й, яке з поодиноких спорадичних випадків виросло в потужний громадянський рух. Найбільш потужний сплеск українського волонтерства відбувся у 2014 році, коли путінська Росія ровязала проти нас так звану гібридну війну. Люди жертвували усім: часом, грішми, часто здоров’ям і життям. Волонтери добровольцями йшли на фронт, збирали допомогу, везли на передову все, що могли, починаючи зі шкарпеток і закінчуючи тепловізорами, приймали біженців, здавали кров пораненим, знаходили потрібні ліки, плели маскувальні сітки й готували вареники та борщові набори, саме волонтери стали отим міцним стержнем, який допоміг вистояти всім нам і нашій державі. Війна на сході країни, тисячі поранених, біженців, відсутність налагодженої інфраструктури в армії – все це лягло на плечі українських волонтерів.

    Саме завдяки українським волонтерам – їхній шляхетній жертовності, активній громадянській позиції та фанатичній відданості справі – Україна вистояла й зберегла незалежність.

Дніпропетрівщина також не стояла осторонь волонтерського руху. Практично у кожному населеному пункті були пункти збору продовольчої допомоги нашим захисникам і жителям постраждалих районів. Згодом сформувалися цілі бригади волонтерів, які, практично, щотижня їздили туди, де найбільше потрібна була технічна, продовольча і моральна підтримка як воїнам, так мирному населенню.

    І сьогодні волонтери активно працюють, підставляючи плече допомоги нашим захисникам, медичним працівникам, людям, які опинилися у складних життєвих обставинах, або ж мають суттєві проблеми зі здоров’ям. 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь