Божедарівська громада
Дніпропетровська область, Кам’янський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Всесвітній день боротьби з пневмонією

Дата: 12.11.2021 14:43
Кількість переглядів: 608

12 листопада відзначається Всесвітній день боротьби з пневмонією. В рамках цього дня проводяться заходи для привернення уваги суспільства, представників влади, спеціалістів охорони здоров'я до необхідності вирішення цієї проблеми. 

Пневмонія, запалення легень, запалення легеневої тканини зазвичай інфекційного походження з переважним ураженням альвеол. Цей термін поєднує групу хвороб і кожна з них має свою причину, клінічну картину та особливості лікування. Основними збудниками пневмонії є бактерії та віруси, рідше – інші мікроорганізми.

Щорічно діагноз пневмонія ставиться понад 17 млн. осіб, при цьому чоловіки хворіють на 30% частіше, ніж жінки. Також варто відзначити досить високу смертність щодо інших захворювань: понад 8% у чоловіків та 9% у жінок. До особливих груп ризику слід віднести дітей до 5 років і людей похилого віку старше 65 років, у яких це захворювання залишається однією з найчастіших причин смерті.
За даними Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) 18% із 6,9 мільйона усіх випадків смерті дітей віком до п'яти років у всьому світі припадають на пневмонію.

В Україні на пневмонію хворіють щороку від 40 до 50 тис. осіб. У Дніпропетровській області у 2020 році від пневмонії померло 882 особи.

Факторами ризику розвитку пневмонії є: хронічні захворювання легень, серця, нирок, шлунково-кишкового тракту; бактеріальна, вірусна чи грибкова інфекція, особливо на тлі зниження захисних функцій організму внаслідок перенесених захворювань; вікових змін; куріння (тютюновий дим знижує захисну функцію органів дихання), зловживання алкоголем; низької рухової активності; нездорового харчування.
Незважаючи на успіхи в лікуванні, пневмонія вважається тяжким захворюванням, її лікування стає з кожним роком все складнішим, у тому числі тому, що у більшості мікробів вже виробився стійкий імунітет до сучасних антибіотиків внаслідок їх нераціонального, неконтрольованого використання.
Експерти наголошують, що пневмонію можна попередити за допомогою простих заходів, вона піддається лікуванню. 
Профілактика пневмонії передбачає: щеплення, здорове харчування, відмову від куріння, особливо в оточенні дітей, від зловживання алкоголем; регулярну фізичну активність, у тому числі на свіжому повітрі, дотримання правил особистої гігієни.
Попередження пневмонії в дітей є одним з основних компонентів стратегії скорочення дитячої смертності. Імунізація проти Hib, пневмокока, кору та кашлюку є найбільш ефективним способом профілактики пневмонії!
Важливе значення підвищення захисних сил організму дитини має адекватне харчування, починаючи з виключно грудного вигодовування протягом перших 6 місяців життя.

В умовах сучасної пандемії COVID-19 кількість діагностованих випадків пневмонії зросла в кілька разів. Але це є специфічне ураження легень, це не є бактерійне ураження, як при звичайній пневмонії. Його краще назвати вірусним ураженням легень. Самолікування, особливо із використанням антибіотиків, може значно ускладнити діагностику, перебіг хвороби та подальше лікування! Довірте лікування професіоналам.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь