Божедарівська громада
Дніпропетровська область, Кам’янський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Міжнародний день людей похилого віку

Дата: 01.10.2021 08:53
Кількість переглядів: 725

Міжнародний день людей похилого віку

1 жовтня відзначається Міжнародний день людей похилого віку, проголошений Генеральною асамблеєю ООН, а в Україні на виконання доручення Прем'єр-міністра України – День ветерана.

 В Україні їх понад 7 млн осіб. За міжнародною класифікацією до цієї категорії відносять людей віком старше 65 років.

Згідно з класифікацією Всесвітньої організації охорони здоров'я, люди у віці від 60 до 74 років вважаються літніми, від 75 до 90 років – старими, старше 90 років відносяться до довгожителів.

            Середня тривалість життя в Україні складає 69-72 роки у порівнянні із країнами Європи, Скандинавськими країнами, де тривалість життя 81 рік і більше, населення України не доживає 9-10 років.

Зміна вікової структури населення супроводжується підвищенням захворюваності, збільшенням питомої ваги хронічних патологічних процесів. За дослідженнями провідних фахівців України 80% літних людей мають від 6 до 9 захворювань; 50% населення старше 60 років мають проблеми опорно-рухового апарату, 20% - проблеми зору, 15% - гінекологічні, урологічні проблеми, 5% -психологічні проблеми.

У Програмі медичних гарантій, яка діє в Україні, передбачена низка медичних послуг для всіх пацієнтів, зокрема й людей похилого віку. Завдяки ним вони мають можливість запобігти проблемам зі здоров’ям, які з віком з’являються частіше, виявити на ранніх стадіях серйозні захворювання та вчасно почати лікування, контролювати перебіг хронічних захворювань і своєчасно отримувати медичну допомогу в екстрених випадках.

Зміни в системі охорони здоров’я дали пацієнтам, перш за все, можливість вибору — кращого лікаря, кращого медичного закладу, забезпечили всім пацієнтам рівний доступ до лікування.

Для людини похилого віку надзвичайно важливою є можливість вибрати лікаря первинної ланки, якому вона довіряє. Адже пацієнтам старшого віку значно частіше потрібна допомога лікаря, який вчасно розпізнає загрозу здоров’ю пацієнта, зважаючи на фактори ризику та спадковість, допоможе виявити і контролювати хронічні захворювання, призначить профілактичні обстеження, своєчасно спрямує на консультацію до вузького спеціаліста чи направить на проведення інструментальних досліджень.

Окрім того, за рецептом свого лікаря пацієнти мають можливість отримувати ліки з приводу хронічних хвороб, зокрема від серцево-судинних захворювань, діабету 2-го типу та бронхіальної астми, безоплатно або з незначною доплатою. Мова йде про програму «Доступні ліки».

На сьогодні понад 60% пацієнтів похилого віку отримують «Доступні ліки». Програма дозволяє пацієнту лікуватися без суттєвих витрат на ліки, що є дуже важливим для людей старшого віку, які мають переважно невисокі доходи.

 Для всіх пацієнтів, зокрема й людей похилого віку, з’явилася можливість вільно вибрати лікарів-спеціалістів та медичний заклад для проходження обстежень, отримання спеціалізованої допомоги, зокрема в умовах стаціонару, включаючи проведення хірургічних операцій. Програма медичних гарантій чітко визначає перелік послуг, які надаються пацієнтам безоплатно. Єдиною умовою для їх безоплатного отримання є направлення лікаря.

У рамках Програми медичних гарантій пацієнти з гострим інфарктом та інсультом отримують все необхідне їм лікування безоплатно. У разі появи симптомів цих захворювань все, що потрібно зробити пацієнту або його близьким людям, — це викликати швидку допомогу за номером 103. Весь комплекс медичної допомоги пацієнту, включаючи всі необхідні обстеження, лікування, ліки та медичні засоби, оплачує держава.

Що стосується онкологічних захворювань в Програмі медичних гарантій передбачено 6 інструментальних досліджень для виявлення таких захворювань, і лікар, зважаючи на вік пацієнта, фактори ризику, спадковість може направити його на таке дослідження.

Згідно з статистичними даними в Україні за 2020 рік  померло понад 600 тис. населення, з них з приводу серцево - судинних захворювань – 62% осіб, більшість яких складає літні люди.

У зв’язку з пандемією коронавірусної інфекції особи, які мають супутні захворювання: серцево-судинні, цукровий діабет, онкологічні та інші повинні в першу чергу провести вакцинацію проти COVID-19 з метою попередження смертних випадків.

В Україні з 15 червня по 15 вересня 2021 року  98,1% летальних випадків серед госпіталізованих невакцинованих хворих.

98.3% померлих від COVID-19 у віці старше 60 років — невакциновані, а 97% госпіталізованих з COVID-19 серед цієї вікової групи не мають повного курсу вакцинації. Про це свідчать дані Електронної системи охорони здоров’я з 26 червня по 26 вересня 2021 року.

Станом на 28 вересня 2021 року, 82% померлих від COVID-19 за весь період в Україні — люди віком від 60 років. На сьогодні лише 20% українців 60+ вакциновані від COVID-19 принаймні першою дозою, а повністю вакцинованих — 16,6%. 

Старіння - фізіологічний процес, який не означає неминучості припинення активного способу життя. Літня людина може повноцінно жити і працювати, якщо додержуватиметься правил здорового способу життя. Оптимальна рухова активність, раціональне збалансування харчування, режим праці і відпочинку, повноцінний сон, позитивне мислення, відмова від куріння, зловживання алкоголем – основні складові способу життя літніх людей.

Будемо пам’ятати надалі про свій невідплатний борг перед ветеранами та громадянами похилого віку. Робитимемо все, щоб вони щоденно відчували повагу і турботу, були щасливими та здоровими!

 

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь