Божедарівська громада
Дніпропетровська область, Кам’янський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Обережно — ГРИБИ!

Дата: 07.09.2021 10:13
Кількість переглядів: 1589

                              Обережно — ГРИБИ!

Гриби — це дарунок лісу, але водночас і небезпечний продукт харчування, який може спричинити отруєння, а іноді й смерть. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучен­ня важких металів, які містяться в грибах. Прикро, що більшість людей висновки роблять лише на основі свого гіркого досвіду.

Основні причини отруєнь:

? вживання отруйних грибів;

? неправильне приготування умовно їстівних грибів;

? вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;

? вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпеч­них двійників).

Симптоми отруєння: нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовіль­не сечовиділення, проноси, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності.

Щоб запобігти отруєння грибами, ми рекомендуємо вам заходи та правила, яких слід дотримувати. Застерігаємо!

? Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (ма­газинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), особливо уни­кайте стихійних ринків.

? Збирайте і купуйте тільки гриби, про які вам відомо, що вони їстівні.

? Не збирайте гриби:

якщо не впевнені, що знаєте їх, якими б апетитними вони не здавалися;

поблизу транспортних магістралей, на промислових пусти­рях, колишніх смітниках, у хімічно та радіаційно небезпеч­них зонах;

невідомі, особливо з циліндричною ніжкою, і потовщенням «бульба», оточеним оболонкою;

з ушкодженою ніжкою, старих, в'ялих, червивих або ослиз­лих;

ніколи не збирайте пластинчаті гриби, отруйні гриби маску­ються під них;

печериці з пластинками нижньої поверхні капелюшка гриба білого кольору.

? Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках — вони не завжди відповідають дійсності.

? Не куштуйте сирі гриби на смак.

? Ще раз перевірте вдома гриби, особливо ті, які збирали діти. Усі сумнівні викидайте. Нижню частину ніжки гриба, забруд­нену ґрунтом, викидайте. Гриби промийте, у маслюків та мо­крух зніміть з капелюшка слизьку плівку.

? Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута.

? Кип'ятіть гриби протягом 7-10 хвилин у воді, після чого від­вар злийте. Лише тоді можна варити або смажити.

? Обов'язково вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби, які використовують для соління, — грузді, вовнянки та інші, ко­трі містять молочний сік. У такий спосіб позбудетесь гірких речовин, які уражають слизову оболонку шлунку.

? У жодному разі не пригощайте грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок.

? Гриби (зеленушка, синяк-дубовик та деякі інші) містять отруйні речовини, які у шлунку не розчиняються. У взаємодії з алкоголем отрута розчиняється та викликає сильне отру­єння.

? Значна кількість грибів, які досі вважали їстівними, містить мікродози отруйних речовин. Якщо вживати їх декілька ДНІЙ підряд, також можна отруїтися.

? Суворо дотримуйте правил консервування грибів. Неправиль* но приготовані консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання — ботулізм. Гриби, які довго зберігали, обов'язково прокип'ятіть впродовж 10-15 хвилин

 

https://teremok.moy.su/_pu/0/98732727.jpg

 

 

        "Обережно, отруйні гриби !!!»

 

 

             МУХОМОР ЧЕРВОНИЙ

Широко поширений, особливо в північній половині лісової зони хвойних і змішаних лісів, з липня по жовтень.

Відрізнити його від інших видів грибів легко по яскраво червоному капелюшку і розкиданим по її поверхні білуватим точкам.

Пластинки його білі. Ніжка біла, з плівчастим білим або жовтуватим кільцем, біля основи - бульбоподібний, роздута.

Гриб отруйний! Яд його викликає задуху, судоми, непритомність, і, іноді, призводить до смерті. У деяких місцях мухомор використовують для знищення мух.

              Мухомор Цитриновий

Зустрічається в хвойних і листяних лісах з липня по жовтень. Капелюшок у нього діаметром до 10 см, полушаровидная, потім - опукла, блідо - жовта, покрита білими, у вигляді шматків, пластівцями. Ніжка довжиною до 12 см, біла або злегка жовтувата, з плівчастим кільцем, біля самої основи бульбоподібний, догори - злегка витончена. Пластинки білі, злегка жовтуваті.

Гриб отруйний! За своєю дією майже аналогічний блідій поганці.

              мухомор пантерний

Зростає в хвойних і листяних лісах з липня по жовтень. Капелюшок діаметром до 10 см, округла, потім більш плоска, жовто - червона або коричнева або навіть сіра, з розкиданими по поверхні дрібними білими пластівцями. Ніжка біла, з білим широким кільцем угорі, біля основи - бульбоподібний, роздута. Пластинки білі.

Гриб отруйний! Аналогічний червоного мухомора.

              БЛІДА ПОГАНКА

Попадається рідко, на місцями в достатку, особливо на півдні лісової зони, в дібровах і листяних лісах, часто - на узліссях, просіках, з червня по жовтень. Капелюшок до 11 см, спочатку - колокольчатая, потім - трохи опукла, шовковиста, біла, блідо зелена, жовто - зелена, в середині зазвичай темніше - до оливково - бурого, без пластівців на поверхні. Пластинки білі. Ніжка довжиною до 15 см, товщиною до 2 см, догори звужена, біла або зеленувата, з плівчастим кільцем. М'якоть біла, без запаху і смаку.

Гриб отруйний! Це найнебезпечніший гриб, все його види, навіть суперечки, викликають важке отруєння і смерть.

               чортів гриб

Зустрічається в листяних лісах середньої та південної смуги Росії. Капелюх в діаметрі до 8 см, подушковидна, сіра або зеленувата, в сиру погоду - слизова. Трубчастий шар червоний, ніжка бульбоподібний, роздута у підстави, з сітчастим візерунком. Нижній кінець ніжки у землі густо цегляний, а верх ніжки - помаранчевий. М'якоть біла, на зламі спочатку червоніє, потім - синіє, солодка на смак.

Гриб отруйний!

                 ентоломи ЯДОВИТАЯ

Зустрічаються в південній половині лісової зони і на Кавказі, в широколистяних лісах, на узліссях, серед чагарників з липня по жовтень. Капелюшок діаметром до 17 см, гладка, гола, білувата, тілесного кольору, спочатку опукла з горбком, пізніше - воронковидная, з хвилястим зігнутим тонким краєм. Незабаром вона стає волокнисто - смугастої, провисла. Ніжка довжиною до 10 см, циліндрична, білувата, шовковиста. М'якоть біла, із запахом борошна. Пластинки спочатку жовтуваті, потім - жовто - рожеві.

Гриб отруйний!


 

Пам'ятка щодо попередження отруєння отруйними рослинами і грибами

проблема гострих отруєнь у дітей- одна з найбільш актуальних, особливо в літній період. Часто зустрічаються отруєння у віці від 1 до 5 років. На відміну від дорослих отруєння отруйними грибами, рослинами і ягодами у дітей протікають важчетому що:
. Всі системи органів ще незрілі.
. Низька стійкість організму до отрути.
. Характерно більш швидке проникнення отрути в організм.
. Схильність дитячого організму до токсикозу і ексікозу (зневоднення).
Профілактика отруєння отруйними рослинами і грибами полягає в запобіжні заходи.

                    Шановні батьки! Навчіть своїх дітей наступного:
. Не можна пробувати на смак невідомі ягоди, листя, стебла рослин, плоди, насіння, гриби, як би привабливо вони не виглядали.
. До незнайомим рослинам навіть не можна доторкатися, так як можна отримати опік, алергічну реакцію.
. До отруйних рослин належать: бузина чорна, вороняче око, дурман, болиголов, багно, блекота чорна і багато інших. Щоб уникнути отруєння, треба навчити дітей добре знати основні ознаки отруйних і неїстівних грибів і рослин і підтримувати правила- ніколи нічого незнайомого і небезпечного не пробувати на смак, не вживати в їжу і навіть не чіпати руками.
. У отруйних рослинах містяться отрути, здатні викликати отруєння як при вдиханні летючих арома-речовин, що виділяються рослинами, так і при попаданні соку на шкіру.
. Найсильніше отруєння можна отримати при прийомі всередину токсину з ягодами, листям, корінням.

                      Дії при отруєнні отруйними рослинами і грибами:
При попаданні в організм отруйних рослинабо грибів, а також при підозрі на це необхідно терміново вжити заходів першої допомоги:
1. Негайно викликати лікаря або швидку медичну допомогу
2. Якщо потерпілий у свідомості, треба промити йому шлунок: дати випити 3-4 склянки води і, пальцем або ручкою ложки натискаючи на корінь язика, викликати в нього блювоту. Промивання шлунка слід повторити 2-3 рази.
3. При отруєнні аконітом і болиголовом шлунок промивають блідо-рожевим розчином перманганату калію (перманганату калію).
4. Так як багато отрути добре адсорбуються активованим вугіллям, після
промивання шлунка рекомендується прийняти активоване вугілля (карболен).
5. Після надання першої медичної допомоги рекомендується якомога швидше доставити потерпілого в мед. установа. Особлива терміновість викликана в тих випадках, коли отруєння викликано рослинами, які впливають на нервову систему і серце.
6. При розвитку судом важливо не допустити порушення дихання за рахунок спазму жувальних м'язів, тому в рот потерпілого слід вставити держак ложки, обгорнутий бинтом або носовою хусткою.

  ГРИБИ                                       
До числа отруйних грибіввідноситься, перш за все, бліда поганка. Вона містить сильні отрути, які не руйнуються при обварюванні і смаження. Бліду поганку можна сплутати з шампіньйоном. Відмінністю є те, що на нижній частині ніжки у блідої поганки завжди є невелика бульбоподібне здуття, покрите оболонкою у вигляді облямівки або комірця. У верхній частині ніжки плівчасте кільце (біле, зеленувате або блідо-жовте). Платівки під капелюшком білі, нефарбовані. У зрілого печериці ці платівки темні, у молодого - слабо-рожевого кольору, а кільця, здуття на ніжці і оболонці немає. У деяких їстівних грибів іноді зустрічається кореневі освіти. І хоча це буває дуже рідко, їх краще не брати взагалі.
До отруйних грибів, відносяться мухомори(Пантерний, червоний, смердючий, порфіровий). Не можна вживати в їжу несправжні опеньки. Вони менші за розміром, ніж їстівні опеньки, і не мають плівок на ніжках.
У світлих листяних лісах, частіше під буками, можна зустріти сатанинський гриб. Капелюшок у нього сіро-білуватий, опукла, трубчастий шар зеленувато-жовтий, з червоними порами, м'якоть при зрізі синіє, а потім стає блідою зі слабким 
неприємним запахом. Дуже отруйний.
Потрібно мати на увазі можливість отруєння навесні першими грибами - помилковими зморшками і рядками. Після відповідної теплової обробки ці гриби можна вживати в їжу.

 

Фото без описуФото без опису

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь