Божедарівська громада
Дніпропетровська область, Кам’янський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ПАТРОНАТ

Дата: 25.02.2021 08:32
Кількість переглядів: 2066

        Відповідно до пункту 1 статті 12 Закону України «Про охорону дитинства», виховання в сім’ї є першоосновою розвитку особистості дитини. На кожного з батьків покладається однакова відповідальність за виховання, навчання і розвиток дитини. Батьки або особи, які їх замінюють, мають право і зобов’язані виховувати дитину, піклуватися про її здоров’я, фізичний, духовний і моральний розвиток, навчання, створювати належні умови для розвитку її природних здібностей, поважати гідність дитини, готувати її до самостійного життя та праці.
26.01.2016 року прийнято Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення соціального захисту дітей та підтримки сімей з дітьми», яким було закріплено визначення  патронатної сім’ї.

      Що ж таке патронатна сім’я та хто такі патронатні вихователі?
Патронатна сім’я – це тимчасова сім’я для дитини, яка опинилась у складних життєвих обставинах, завдання якої полягає у тому, аби  мінімізувати травматизацію дитини, коли її забирають від батьків. Саме завдяки даній формі влаштування діти, які опинилися в складних життєвих обставинах, не потраплятимуть в інтернатні заклади, а перебуватимуть в спеціально підготовленій сім’ї, де про них турбуватимуться та забезпечать догляд і реабілітацію.  Варто зазначити, що під складними життєвими обставинами далеко не завжди мається на увазі неблагополучність сім’ї. Може виникнути ситуація, наприклад, коли батькам необхідно пройти лікування, а на  цей час дітей немає з ким залишити.  В такому випадку тимчасове влаштування дітей на період лікування батьків у патронатну родину може бути набільш раціональним та найменш травматичним способом вирішення такої ситуації.                         
     Патронатний вихователь - це особа, яка за участю членів сім’ї надає послуги з догляду, виховання та реабілітації дитини у своїй сім’ї. 

     Згідно статті 255 Сімейного кодексу України,  патронатний вихователь зобов’язаний:
1) забезпечити дитину житлом, одягом, харчуванням тощо;
2) створити дитині умови для навчання, фізичного та духовного розвитку;
3) співпрацювати з батьками, іншими законними представниками дитини задля подолання складних життєвих обставин у межах та у спосіб, визначені органом опіки та піклування;
4) забезпечити надання чи доступ до послуг, визначених договором про патронат над дитиною;
5) сприяти контактам дитини з батьками, іншими законними представниками, родичами, крім випадків, коли батьки позбавлені батьківських прав або в судовому порядку обмежені у праві спілкування з дитиною.

      До сім’ї патронатного вихователя можуть бути влаштовані діти, які потрапили в складні життєві обставини, а саме:
- новонароджені діти, залишені в пологовому будинку, іншому закладі охорони здоров`я, або яких відмовилися забрати батьки чи інші родичі;
- підкинуті, знайдені діти;
- безпритульні діти;
- діти з сімей, в яких існує загроза їх життю та здоров‘ю;
- діти, які зазнали насильства, жорстокого поводження;
- діти, батьки або особи, які їх заміняють, померли, безвісно відсутні;
- інші діти, які за різних обставин певний час не можуть перебувати у власній сім‘ї або їхні батьки чи особи, які їх заміняють, не можуть піклуватись про них;
- неповнолітні вагітні дівчата.

     Патронатні вихователі отримують заробітню плату у розмірі 5 прожиткових мінімумів для працездатних осіб (з 01.01.2021 2270грн*5= 11350 грн) на місяць за надання послуг та по 2 прожиткових мінімума ( в залежності від віку дитини , в середньому близько від 3842 до 4790грн) на утримання кожної дитини відповідно до їхнього віку та кількості.  У разі, коли в сім’ї патронатного вихователя перебуває дитина віком до одного року, дитина з інвалідністю, малолітня або неповнолітня вагітна, ВІЛ-інфікована дитина та одночасно двоє і більше дітей, розмір грошового забезпечення збільшується на 10 відсотків за кожну дитину, але сумарно не більш як на 50 відсотків. 

     Запрошуємо до співпраці усі небайдужі родини, які готові поділитися родинним теплом з дітьми, які потребують тимчасової підтримки. Роз’янення з питань щодо патронату та всю необхідну інформацію Ви можете дізнатися у службі у справах дітей  Божедарівської селищної ради (с.м.т.Божедарівка, вул. Кооперативна, буд.33).
 

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь