На жаль, в Дніпропетровській області цього року вже були зареєстровані випадки ботулізму.
На жаль, в Дніпропетровській області цього року вже були зареєстровані випадки ботулізму. Обласний центр громадського здоров’я Дніпропетровської обласної ради нагадує, що ботулізм – це тяжке харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, в яких накопичилися ботулотоксини.
Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування – м'яса, риби, рідше - овочів. Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином. Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком.
Найчастіше причиною ботулізму стають в'ялені або копчені продукти домашнього приготування. Це трапляється у випадку не дотримання відповідних вимог під час заготівлі, переробки чи зберігання продукту.
Щоб вберегтися від ботулізму, уникайте споживання в’яленої, копченої та консервованої риби, м'ясних та грибних консервів домашнього виробництва, А також якщо не впевнені, що продукти зберігали та транспортували належним чином та якщо сумніваєтесь у їх якості.
Симптоми ботулізму:
• порушення близького зору: ви не можете читати текст, але добре бачите предмети,
• сильно виражена сухість у роті,
• важко говорити
• підвищена стомлюваність, м’язова слабкість,
• запаморочення,
• короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень)
• ураження м’язів шиї та кінцівок.
Усі хворі на ботулізм підлягають госпіталізації. Успіх лікування залежить від ранньої діагностики, правильного лікування, у більшості випадків – введення ботулінічного антитоксину.
Щиро бажаємо вам наснаги та міцного здоров’я!