Божедарівська громада
Дніпропетровська область, Кам’янський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Нова схема шахрайства: «Шановний клієнте, наш банк із метою безпеки заблокував карту...»

Дата: 03.07.2020 11:00
Кількість переглядів: 2558

Як уберегтися від атаки «електронних» злодіїв

Фото Getty Images.

Фото Getty Images.

Українцям масово надсилають повідомлення від імені НБУ і великих банків. Під час розмови шахраї намагаються дізнатися дані карти, а тоді відразу ж знімають із неї кошти.

OBOZREVATEL зв’язався з шахраями і дізнався, як вони втираються в довіру до українців і залишають клієнтів банків без копійки.

Бази контактів із номерами телефонів і навіть ПІБ уже давно «гуляють» в інтернеті. Ми вже неодноразово писали про те, скільки коштують контакти, де і як їх продають і яким чином збирають. Українцям дзвонять, пишуть СМС і залякують від імені великих банків або НБУ.

«Шановний клієнте, ПриватБанк із метою безпеки заблокував карту. Зверніться за номерами телефонів...», – повідомлення з подібним текстом щодня отримують тисячі українців. Це саме СМС прийшло і на номер телефону кореспондента OBOZREVATEL.

Карту банк не блокував, а подібні повідомлення ніколи не розсилають. Ми звернулися у службу підтримки фінансової установи і передали всі зазначені в повідомленні номери телефонів. Незважаючи на це, вже наступного дня прийшло повторне повідомлення з таким самим змістом. Цього разу ми вирішили передзвонити шахраям.

– Центральне управління безпеки Національного банку України. Як до вас можна звертатися? – відповів молодик по телефону. На відміну від справжнього працівника кол-центру, наш співрозмовник має проблеми з дикцією і говорить російською.

– У вас є інші карти, крім ПриватБанку? Нікому не передавали карту? Помилочок не робили, коли вводили код авторизації? – продовжує бесіду співрозмовник.

Шахрай пояснив: гроші під загрозою, хтось намагається зламати карту і зняти всю готівку. Щоб урятуватися, треба терміново пройти до банкомату і передзвонити.

Шахрай пояснив: гроші під загрозою, хтось намагається зламати карту і зняти всю готівку. Щоб урятуватися, треба терміново пройти до банкомату і передзвонити.

Через деякий час ми знову передзвонили на вказаний номер, мовляв, уже дійшли до банкомату. Але цього разу нам відповів уже інший «працівник НБУ» і запропонував діяти за іншим сценарієм.

«Візьміть вашу карту в руки. Почастішали шахрайські схеми в Україні. Ми блокуємо карти з метою вашої безпеки», – заявив шахрай. Відрізнити псевдооператора від справжнього неважко. Замість «в Україні» він каже «на», використовує українізми, а на задньому фоні, якщо прислухатися, можна почути, як хтось голосно матюкається. Як виявилося, так вчинить і наш співрозмовник.

Потім, щоб підтвердити, що «карту не продали», треба назвати повний номер карти, термін придатності, ще й продиктувати СVV. Коли шахрай втомився повторювати прохання, перейшов на матюки й образи.

Найпопулярніші нині види шахрайства. Фото see-life.biz.
Найпопулярніші нині види шахрайства. Фото see-life.biz.

Експертка у сфері кібербезпеки Марина Кобейник розповідає: подібні схеми вже давно відомі і працюють не перший рік. Шахраї купують банківські карти в українців і базу контактів в інтернеті. Розсилають повідомлення в пошуках наївного клієнта, а потім змушують переказати гроші зі своєї картки на куплену. Отриманий «прибуток» знімають у банкоматах.

«Зараз, я б сказала, є певне загострення з шахрайством. І скільки не веди пропаганду, не розповідай, що нікому не можна називати свої особисті дані та завжди потрібно передзвонювати в банк за тим номером, який вказаний на вашій карті, все одно знайдеться хтось, хто переконає у зворотному», – розповідає Кобейник.

Нікому не можна називати свої особисті дані.

Як врятувати гроші:

Не відповідайте на СМС із незнайомих номерів і не розмовляйте з працівником банку, який сам вам подзвонив. Якщо ви хочете переконатися, що маєте справу зі справжнім банком, телефонуйте на гарячу лінію фінансової установи, а не набирайте зазначені в СМС номери.

Нікому не називайте номер своєї картки, цифри на зворотному боці, термін давності. Маючи всю цю інформацію, карту можна використовувати, щоб оплатити покупку або перевести гроші.

Не озвучуйте паролі і коди. Таким чином можна верифікувати переказ коштів зі своєї карти на чужу.

Незважаючи на те, що банки вкладають в систему безпеки левову частку своїх бюджетів, впроваджують нові механізми захисту рахунків, через довірливих клієнтів шахраї продовжують заробляти мільйони. За даними НБУ, щороку лише офіційно в Україні фіксують 30 – 35 тисяч випадків шахрайства з картами. І в абсолютній більшості головна причина – недотримання клієнтами правил безпеки.

Також варто зазначити, що якщо ви самі зробили переказ або розголосили свої дані, банк не повертатиме втрачене.

Олександр ЛИТВИН, obozrevatel.com.

www.volyn.com.ua


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь