Божедарівська громада
Дніпропетровська область, Кам’янський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ПАМ`ЯТКА ДЛЯ НАСЕЛЕННЯ Щоб не отруїтися дикорослими грибами

Дата: 02.06.2020 11:06
Кількість переглядів: 1146

     Найкраще відмовтеся від споживання дикорослих грибів, як від продукту взагалі, а споживайте штучно вирощені печериці, гливи, купуючи їх в магазинах.


     Не купуйте гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль. Якщо все ж відправились до лісу збирати гриби, то обов'язково врахуйте таке: - ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте; остерігайтеся пластинчатих грибів; - не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях; - під час посухи грибів краще не брати взагалі. 


     У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопичує токсини; - уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі. - не вживайте сирих грибів. Відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів у підсоленій воді (не менше трьох раз) протягом 30 хвилин.


     Готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби. Гриби - не дитяча їжа, тому не давайте грибних страв малолітнім дітям. 


    Не можна вживати грибів вагітним та жінкам, що годують груддю. 


    Ніколи не застосовуйте „домашніх" методів визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібних ложок - вони помилкові. Срібло темніє від взаємодії з амінокислотами, які є й у їстівних, і в отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, який також міститься в усіх грибах. 


    Якщо після споживання грибів почуваєтесь погано чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювота, головний біль, галюцинації, біль у животі): - Негайно викликайте "швидку допомогу". До її приїзду промийте шлунок 1-2 л розчину марганцівки або сольового розчину, можна зробити очисну клізму. Пийте багато рідини. - Навіть при полегшенні стану обов'язково зверніться до найближчої лікувальної установи. - Недоїдених грибів не викидайте. Їх аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм. Не займайтеся самолікуванням! Бо чим більше токсинів потрапить у кров, тим важчим буде перебіг отруєння.


БЕРЕЖІТЬ  СЕБЕ  і  РІДНИХ!

Фото без опису
 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь