Божедарівська громада
Дніпропетровська область, Кам’янський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Про збереження трудових прав працівників під час карантину.

Дата: 19.03.2020 09:07
Кількість переглядів: 1635

І. Як повинна виплачуватись зарплата педагогам під час карантину?

В Україні ввели загальнонаціональний карантин до 3 квітня, в зв’язку з чим закрилися дитсадки і школи.

У зв’язку із зазначеним, Урядом, органами місцевого самоврядування, керівниками закладів освіти та органами освіти та місцевого самоврядування прийняті рішення про призупинення роботи відповідних закладів освіти, закриття їх на карантин та вимушені простої. Але через те, що заняття в закладах освіти не проводяться, за працівниками цих закладів має зберігатися заробітна плата.

Відповідно до п. 77 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міністерства освіти України від 15.04.1993 р. № 102, у випадку, коли в окремі дні заняття не проводяться з незалежних від учителя причин, оплата його праці здійснюється з розрахунку заробітної плати, встановленої при тарифікації, за умови, що вчитель (викладач) виконує іншу організаційно-педагогічну роботу.

У випадку, якщо такої роботи немає, час простою оплачується в порядку і розмірах, визначених статтею 113 Кодексу законів про працю України. Згідно з цією статтею час простою не з вини працівника оплачується з розрахунку не нижче від двох третин тарифної ставки встановленого працівникові розряду (окладу).

Водночас за пунктом 8.3.3 Галузевої угоди між Міністерством освіти і науки України та ЦК Профспілки працівників освіти і науки України на 2016–2020 роки сторони рекомендують керівникам установ та закладів освіти забезпечити оплату простою працівникам, включаючи непедагогічних, не з їх вини в розмірі середньої заробітної плати, але не менше тарифної ставки (посадового окладу).

Оплату праці вчителів, вихователів, включаючи вихователів груп продовженого дня, музичних керівників, викладачів, інших педагогічних працівників навчальних закладів у випадках, коли в окремі дні (місяці) заняття не проводяться з незалежних від них причин (епідемії, метеорологічні умови тощо), із розрахунку заробітної плати, встановленої при тарифікації, з дотриманням при цьому умов чинного законодавства.

Згідно з п. 1.4 Галузевої угоди її положення діють безпосередньо та є обов’язковими для включення до колективних договорів.

 

ІІ. Чи має право працівник на заробітну плату під час карантину?

Дану ситуацію, що склалася внаслідок карантинних заходів у зв'язку із спалахом коронавірусу (COVID-19) варто кваліфікувати як простій.

Отже, за ч. 3 ст. 113 Кодексу законів про працю України за час простою, коли виникла виробнича ситуація, небезпечна для життя чи здоров’я працівника або для людей, які його оточують, і навколишнього природного середовища не з його вини, за ним зберігається середній заробіток. Відповідно, за Законом роботодавець має зберегти за працівником його середній заробіток на період ситуації, що склалася.

 

Під час карантину працівник не зобов’язаний йти у відпустку без збереження заробітної плати - це право працівника, а не обов’язок.

 

ІІІ. Якщо є необхідність не відвідувати роботу, виберіть зручний для обох сторін варіант:

1. Щорічна відпустка поза графіком.

Надається особам з інвалідністю, жінкам, які мають двох і більше дітей віком до 15 років або дитину з інвалідністю, жінкам перед або після пологів, одинокій матері (батьку), дружинам (чоловікам) військовослужбовців. Повний перелік дивіться в ч. 13 ст. ЗУ “Про відпустки”.

- заява працівника (обов’язкова).

 

2. Додаткова відпустка (10 днів).

Надається працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину - особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи.

- заява працівника (обов’язкова).

 

3. Відпустка за свій рахунок на період карантину.

Обов'язково надається матері, батьку, бабусі, дідусю для догляду за дитиною віком до 14 років на період оголошення карантину на відповідній території (п.3-1 ст. 25 ЗУ “Про відпустки”). Увага! Діти-студенти для відпустки не пройдуть).

- заява працівника (обов’язкова),
- докази родинних зв'язків (для бабусі або дідуся),
- довідка зі школи (дитячого садочку) про карантин.

 

4. Відпустка за свій рахунок за згодою сторін (яка раніше передбачалась не більше ніж на 15 днів.)

За прийнятим Законом України від 17.03.2020 № 530-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19) згідно із внесеними змінами до ст. 84 КЗпП України та відповідної статті 26 Закону України «Про відпустки» на період карантину знімається обмеження щодо 15 днів відпустки без збереження зарплати.

- заява працівника.

 

5. Неповний робочий день.

Обов’язково надається вагітній, жінці, яка має дитину віком до 14 років або дитину з інвалідністю. Може надаватись за згодою роботодавця для всіх працівників. Оплата праці здійснюється пропорційно відпрацьованому часу або залежно від виробітку.

- заява працівника,
- наказ,
- зміна графіку.

 

6. Надомна робота (дистанційна робота).

За прийнятим Законом України від 17.03.2020 № 530-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), а саме п. 2 Прикінцевих положень визначено, що роботодавець може доручити працівникові, у тому числі державному службовцю, службовцю органу місцевого самоврядування, виконувати протягом певного періоду роботу, визначену трудовим договором, вдома.

Для цього бажано, щоб працівник надав заяву, в якій повинен зазначити причини, термін, місце де він буде виконувати свої обов'язки (домашню адресу), технічні можливості.

Роботодавець приймає розпорядження про виконання працівником надомної роботи, де я б радив прописати всі нюанси такої роботи, а саме: - порядок дистанційної роботи (наприклад, завдання надається на електронну пошту працівника (або через програму) із зазначенням терміну його виконання, - порядок оплати праці, - час виконання праці тощо.

 

7. Гнучкий режим робочого часу.

За згодою роботодавця працівник може працювати за гнучким графіком. Головне встановити загальну кількість годин або тиждень, обліковувати їх.

??Обов’язкова заява працівника
?? наказ.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь