Божедарівська громада
Дніпропетровська область, Кам’янський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ДОТРИМАННЯ ВИМОГ ЗАКОНОДАВСТВА УКРАЇНИ ПРО СОЦІАЛЬНЕ СТРАХУВАННЯ - ЗАПОРУКА ЕФЕКТИВНОЇ РОБОТИ ФОНДУ

Дата: 01.10.2019 11:14
Кількість переглядів: 763

Фото без опису   
Фонд соціального страхування України та його робочі органи відповідно до покладених на них завдань здійснюють контроль за використанням коштів Фонду, веденням і достовірністю обліку та звітності щодо їх надходження та використання, застосовують в установленому законодавством порядку фінансові санкції та накладають адміністративні штрафи у відповідності до статті 9 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 №1105-XIV(далі – Закон №1105).


 При здійсненні контролю за використанням коштів Фонду під час перевірки обґрунтованості видачі листків непрацездатності фахівцями управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Дніпропетровській області (далі – управління) було виявлено факти неправомірної видачі та продовження листків непрацездатності застрахованій особі. За цими листками непрацездатності працівнику, який під час амбулаторного лікування перебував за межами України, була виплачена допомога по тимчасовій непрацездатності за рахунок коштів роботодавця та за рахунок коштів Фонду соціального страхування України. Інформація про даний випадок була розміщена на Веб-порталі управління.
За фактом грубого порушення законодавства України про соціальне страхування управлінням здійснені заходи щодо повернення лікарями закладів охорони здоров’я, які порушили порядок видачі та заповнення документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність, неправомірно виплачених страхових коштів до бюджету Фонду, а до лікарів було застосовано заходи дисциплінарного впливу у вигляді догани.     
Працівник, який порушив вимоги чинного законодавства України та не дотримувавсярежиму, встановленого для нього лікарем, був притягнутий роботодавцем до дисциплінарної відповідальності  у вигляді звільнення.
Крім того, у відношенні нього органом Національної поліції порушено кримінальне провадження за ознаками шахрайства.
Враховуючи викладене, управління наголошує, що кошти Фонду  соціального страхування України можуть бути використані тільки за цільовим призначенням – на фінансування виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, тому управління, як робочий орган Фонду, здійснює постійний контроль за їх цільовим використанням згідно з Законом №1105.
З метою уникнення випадків незаконного отримання застрахованими особами допомоги по тимчасовій непрацездатності за рахунок коштів Фонду, вкотре звертаємо увагу керівників, голів комісій із соціального страхування підприємств, установ та організацій, а також застрахованих осіб на необхідність безумовного дотримання вимог діючого законодавства України.
 
 
Головний спеціаліст
з питань запобігання корупції
управління виконавчої дирекції Фонду
в Дніпропетровській області
 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь